VIISTOLIITOS -HOLKKI - HELPPO BAMBUPERHOVAVAN HOLKKIRAKENNE Tapani Salmi 10/2004

VIISTOLIITOS on ollut aikanaan käytössä bambusäleperhovavoissa laajalti. Erityisesti se on ollut suosittu pitkissä ja paksuissa lohivavoissa (Spey vavat jne), joihin on ollut vaikea saada hyvälaatuista metalliholkkia. Viistoliitoksen voi tehdä itse ja se on kevyt ja siis halpa. Viistoliitoksessa vavan osat on sidottu toisiinsa nahkahihnalla, narulla, teipillä tms
Olen yrittänyt yhdistää viistoliitoksen hyvät puolet (keveys, taipuisuus, halpuus, "tee-se-itse") nykyisten materiaalien ominaisuuksiin. Viistoliitoksen ympärille voidaan rakentaa holkki kutisteputkesta (kutistesukka, shrinking tube), jolloin se on toiminnaltaan kuten metallinen holkkirakenne. Holkkirakenne on itse asiassa hyvin helppo ja nopea tehdä. Sen muoto ei ole pyöreä vaan se voi olla kuusikulmainen (hex), viisikulmainen (penta) tai nelikulmainen (quad). Näitä viimeksimainittuja metalliholkkeja on hankala tehdä ja hankkia.
Olen nyt kalastanut yhden kesän neljällä erilaisella vavalla, joissa on viistoliitosholkki (kaksi taimenvapaa ja kaksi pitkää Spey lohivapaa). Holkit ovat pysyneet kiinni ja siksi uskallankin laittaa teko-ohjeet näkyviin. Kuvissa on holkki tehty yksittäiseen nelikulmaiseen bambusäleeseen, se ei ole varsinainen vapaholkki vaan demonstraatio tyyppinen kuvasarja!

HOLKIN VAIKUTUS VAVAN MITTOIHIN (KARTIO, TAPER)
Liitoskohtaa pitää hieman vahvistaa, etenkin jos kyse on kahdenkäden lohivavasta. Olen lisännyt vavan osiin viimeisen 10-20 cm matkalle liitosalueelle 0.25 mm lisää paksuutta jokaiseen säleeseen, vapa on siis 0,5 mm paksumpi tällä alueella kuin vapamitoissa ehdotetaan. Näin holkin alue on hieman tukevampi. Yhdenkäden vavoista yksi on ilman paksunnosta. Sekin toimii hyvin. Olen nähnyt kahdenkäden lohivavan, jossa paksunnos oli 1.0 mm luokkaa.
Viistoliitosholkissa vavan tyvi ja kärkiosat menevät päällekkäin. Siksi niihin pitää laittaa vastaavasti pituutta puoli holkin mittaa lisää alkuperäiseen mittaan verrattuna (esim 5-10 cm paksuudesta riippuen).

VIISTOLIITOKSEN HÖYLÄÄMINEN

Viistoliitoksen voi tehdä monella tavalla. Teen omat höyläämällä. Minulla on yksinkertainen höyläysmuotti (jigi), joka koostuu kahdesta paksuhkosta laudasta. Ne on yhdistetty metallitapeilla. Lautojen väliin laitan riman viistoon asentoon. Riman leveys on hyvä olla vain hieman vavan leveyttä suurempi (näitä voi siis olla muutamia 5-8-12 m paksuja). Viistous 1:20 on osoittautunut ainakin toimivaksi. Riman yläpäässä on pieni lovi ja lautojen välissä lovi osuu bambusta tehtyyn puutappiin, joka tukee riman yläpään. Jigi on puristettuna höyläpenkin leukojen välissä. Rima tukee vapaa, joka siis on lautojen välissä vinossa asennossa niin että vapasegmentin kärki tulee juuri lautojen pinnan kohdalle.
Sitten vain höylään vapaan viiston 1:20 kulman. Jos liitoskohdalla vapa on 5 mm paksu, tulee liitoksen pituudeksi n 8-9 cm. Liitoksen kärki voi olla noin 1 mm paksuinen. Olen levittänyt höylättyyn pintaan muutaman tipan cyanoliimaa (superliima, Loctite tms), joka kovettaa bambua ja vähentää kosteuden pääsyä.




KUTISTEPUTKI, -SUKKA


Kutistesukkaa/putkea käytetään sähköasennuksissa ja -askartelussa. Niitä on erilaisia, eri paksuisia, eri värisiä, eri seinämäpaksuus, osa on vahvempia (kalliimpia). Kutistuminen voi tapahtua 50-70% verran alkuperäisestä ja vaatii erilaisen kuumennuksen, kuumapuhaltimella tai jopa hiustenkuivaajalla onnistuu helposti. On myös putkia, joissa on liimaa sisällä ja jotka kestävät auringonvalon UV säteilyä. Pintaan valitaan tällainen (esim Novatio putki). Olen käyttänyt sisäkerrokseen ohuempaa, liimatonta läpinäkyvää (halpaa) putkea ja pintaan mustaa UV kestävää liimaputkea.
Holkki rakennetaan liitoksen kärkiosaan. Katkaise oikea pituus (esim liitos + 2 cm). Hankaa kynttilävahaa tms tyviosaan, niin, että se ei tartu kiinni kutistuneeseen holkkiin. Aseta vapaosat yhteen niin, että liitos on oikealla kohdalla ja kutisteputki tähän päälle. Kärkiosan ja putken alle voisi laittaa liimaakin, jos haluaa että holkki on siinä kovaa kiinni (kuumaliimaa), mutta se ei sinällään ole tarpeen.


HOLKIN SISÄKERROS

Kun vavan osat ovat kiinni toisissaan, aloita kutisteputken kuumentaminen tyviosasta ja etene tasaisesti pyöritellen ylöspäin niin että putki kutistuu tasaisesti holkiksi liitoksen ympärille. Odottele hetki ja vedä tyviosa irti holkista. Kynttilävaha mahdollistaa tämän. Nyt sinulla on läpinäkyvä, tiivis mutta heikko holkki olemassa. Se pitää vielä vahvistaa ja peittää UV kestäväksi.


VIISTOLIITOSHOLKIN ULKOKERROS

Olen siis käyttänyt mustaa vahvaa liimalla varustetua putkea pintakerrokseen. Valkoinen putki näytti liian muoviselta, olen kokeillut myös kiiltävää alumiiniteippiä, mutta siitä oli vaikea saada kauniin tasaista pintaa. Leikkaa hieman pidempi pätkä (1 cm) sopivaa putkea. Laita vapaosat yhteen läpinäkyvän holkin sisään ja kutisteputki päälle. Lämmitä taas alkaen tyvestä. Anna jäähtyä ja vedä tyviosa irti.
Holkki on miltei valmis!


Lakkaus ja sidoksia

Voit tehdä haluamiasi lankasidoksia holkin tyveen ja päällekin. Ehkä ne voivat vähän tukeakin mekaanisesti. Lakkaa holkki kuten vapakin, siitä tulee kiiltävä ja tyylikäs. Tosin musta muovi ei ole tietenkään yhtä tyylikäs kuin metalliholkki, mutta kauneushan on tunnetusti katsoja silmissä!
Olen laittanut vavan liitospintoihin kynttilää (parafiiniä) kalastaessa. Tällainen 1:20 kulmalla tehty liitos on kestänyt myös Spey vavassa.
Käyttökokemuksia useammalta vuodelta:
Jos liitos pääsee taipumaan, se voi etenkin rullausheittojen yhteydessä "nitkuttaa" itseään löyhäksi ja irti. Tämän olen nyt estänyt laittamalla 3-4 cm pätkän SILIKONIPUTKEA holkin ja vavan liitoksen päälle estämään löystymisen ja aukeamisen.
Viistoliitos on melko vaativa liimausta ajatellen. Olen saanut parin vavan säleet irtoamaan liitoksessa, kun holkin kohtaa ei oltu levennetty. Siis suosittelen, että viistoliitos on esim 1 mm paksumpi kuin ympärillä oleva vapa, jotta se ei taivu "liikaa", joka voi siis irroittaa liimausta.
Tyylikkäin holkki tulee läpinäkyvästä kutistesukasta, joka värjätään ruskealla petsillä vavan sävyiseksi


Viistoliitosholkki taipuu hieman! Tähän voidaan vaikuttaa liitoksen paksuudella ja se tietenkin voi vaikuttaa hieman koko vavan toimintaan. Liian heikkoa kohtaa siihen ei pitäisi jättää, muutoin vavan toiminta hidastuu, liitos löystyy herkästi ja säleiden liimauskin voi pettää23:10 26.9.2007!
Valmis viistoliitosholkki viisikulmaisissa PH Young Driggs River Special (2 kärkeä) ja Waara Spey lohivavassa


Takaisin kotisivulle