PERHON UITTAMINEN : TIEDÄTKÖ TODELLA MITEN PERHOSI UIVAT VEDESSÄ?
Rakenna perhoillesi uittoallas 120 mk:lla (20 euroa)!

Jokainen perhokalastaja koeuittaa perhojaan, ainakin siinä vaiheessa, kun kiinnittää perhon perukkeeseen. Erityisesti itse perhoja sitova on kiinnostunut tietämään miten perho ui. Kaloilta voi yrittää kysyä, miltä perho näyttää, mutta vastauksia on vaikea tulkita!

Seuraava vaihe on uittaa streamereita ja lohiperhoja laiturin vieressä vaaleaa hiekkapohjaa vasten tai kylpyammeessa kotona. Kehittynein versio uittamisen ja uimisen testaukseen on allas, jossa vesi virtaa ja perhoa voi tarkkailla sivulta tai jopa alta. Tällaisia on nähty perhomessuilla, rakennettu perhoseuroissa ja sellaisen voi hankkia kaupallisestikin. Tässä kuvataan omatekoinen uittoallas, jonka voi rakentaa yhdessä illassa vähin kustannuksin.
Jotta uintia voi testata, tulee virtauksen olla tasainen. Mielellään virtauksen nopeutta tulisi voida säädellä. Tässä uittoaltaassa tämä saadaan aikaan kierrättämällä vettä kahden sisäkkäin olevan astian välissä olevassa ympyränmuotoisessa n 4-5 cm tilassa.

Tarvikkeet

1. pumppu, esim Biltema pilssipumppi 25-900, teho 1200 l/tunti, toimii 12 V jännitteellä, jonka saa akusta tai virtalähteestä, hinta 79,90. Myös ns porakonepumppu (Biltema 26-7519, hinta 89,90 tai vastaava) voisi soveltua. Porakonepumpun tehon voi säätää porakoneen pyörintänopeudella 0 - 3000 l/min välillä. Akvaariopumppujen teho on liian pieni.
2. läpinäkyvä pyöreä astia, esim. kakkuvuoka (Orthex 260.90, City-Market mk 19.90), halkaisija 30 cm, korkeus 15 cm
3. toinen pienempi pyöreä muoviastia, esim muovisanko, halkaisija 20-22 cm, korkeus 15 cm. Valkoinen on hyvä tausta perhon katselulle.
4. pätkä muoviletkua, pätkä rimaa tai lautaa

Rakentaminen (katso kaavakuva)

Astiat asetetaan sisäkkäin. Pienemmän astia sisään asennetaan pumppu. Pienempään astian seinään porataan tai veistetään muutamia (4-5 kpl) 1-2 cm reikiä, jotta vesi pääsee sisälle pumpun imuaukkoon. Pumppu asennetaan pienemmän astian sisään. Pumpun ulostuloletku ohjataan pienemmän astian seinän läpi kahden astian väliin vinosti virtauksen suuntaisesti.

Astiat ja pumppu kiinnitetään toisiinsa esim. päältä riman avulla niin, että ne pysyvät mekaanisesti paikallaan: rimaan sahataan 2 cm syvät urat niin että 30 cm ja 20 cm halkaisijaltaan olevien astioiden reunat osuvat uriin. Voit käyttää myös liimaa tai rautalankakiinnitystä tms.

Jos käytät porakonepumppua, otat veden siis sisemmän astian sisäpuolelta ja suuntaat sen astioiden väliin vinosti virtauksen suuntaisesti esim astian pohjaan. Tuloksena on kahden astian välissä olevassa tilassa tapahtuva veden kiertäminen melko tasaisella virtauksella. Jos haluat isomman uittotilan, voit rakentaa altaan isommista astioista. Silloin pumpun tulee olla tehokkaampi. Kiertävä vesi kahden astian välissä on kuitenkin paljon helpompi pitää tasaisena virtauksena kuin muun muotoisessa astiassa.

Varoitus: muista sähköiskun vaara, älä tee huolimattomia sähkökytkentöjä, kun työskentelet kosteassa ja vesialtaan kanssa, käytä maadoitettuja pistorasioita!

Perhon uittaminen

Virtalähteen jännitteellä, ulostuloletkun suuntauksella tai ja pumpun kierrosnopeudella haetaan virtausnopeus, jossa astioiden välissä on tasainen virtaus niin ettei vesi roisku ulos. Uittamista varten tarvitaan esim. n 30 cm tikku tai rautalangan pätkä ("vapa") ja 10 - 20 cm pätkä siimaa, johon perho kiinnitetään. Astiasta löytyy kohtia, jossa virtaus on voimakkaampi (lähellä ulosvirtausputkea) ja hitaampi, joissa perhon käyttäytymistä voi katsella eri tilanteissa sivulta ja alaviistostakin.

Mitä olen oppinut:

Hylkäsin osan perhoistani välittömästi!
Siiman paksuus ja solmu vaikuttavat perhon uimiseen. Osa lohiperhoistani ei uinut lainkaan suorassa, jos siima oli paksu ja solmu jäykkä. Lenkkisolmu tuntui auttavan.
Streamerin muoto sivulta ja alta on aivan erilainen kuin päältä. Yleisin vika oli että koukku, siipi ja perä eivät uineet samalla tasolla. Mielestäni streamerin pitää edes hieman muistuttaa pikkukalaa! Kun streameria uittaa nykimällä tapahtuu eri perhoissa erilainen "muodon" tai profiilin muutos. Mielestäni tämä muutos ei saa olla liian suuri, streamerin pitää näyttää pikkukalalta myös nykäisyn välissä.
Perhon painottaminen: lyijylanka aivan eteen tai pidemmälle alueelle varteen antaa erilaisen uintiasennon

Kokeile ja opi lisää!
ALKUSIVULLE
Kaavakuva uittoaltaan rakenteesta?
Fly test tank in English?