Tee-se-itse: SUURENNUSLASI IKÄÄNTYVÄLLE PERHOKALASTAJALLE
© Tapani Salmi 2002

Kun ikää kertyy reilut 40 vuotta, alkaa näön tarkkuus lähityössä huonontua silmän linssin taittokyvyn (elastisuuden) huonontuessa. Kyseessä on ikänäköisyyden kehittyminen eli presbyopia. Pientä tekstiä on vaikea lukea läheltä, erityisesti tämä tulee esiin hämärässä. Tämä kiusaa myös perhokalastajaa, joka tunnetusti tyypillisesti muutoin on tavattoman terve. Tässä vaiheessa hankitaan lukemiseen ns lukulasit tai kalliit kaksiteholasit. Perhokalastuksessa käytettäessä (polaroid-) aurinkolaseja, askarrellessa ja perhojen sidonnassa pieni suurentava apulinssi, suurennuslasi on osoittautunut näppäräksi apukeinoksi. Sen voi taittaa hatun lierin alle, ja kääntää esiin tarvittaessa, jolloin se ei häiritse ja pysyy aina mukana. Toimivan linssin hinnaksi tulee n 2 euroa! Tässä kuvattua linssiä käytetään normaalien omien silmälasien tai aurinkolasien kanssa, se ei mitenkään häiritse tai naarmuta niitä.

MATERIAALI

HALVAT LUKULASIT : osta halpahallista n 1-4 euron hintaiset lukulasit (silmälasit). Sopiva voimakkuus on noin +2.5 tai +3.0. Sankojen tulee olla ohutta metallia ja linssien muodoksi kannattaa valita mahdollisimman pyöreä. Testaa sankojen saranaa, niiden olisi hyvä olla riittävän jäykät, jotta linssi pysyy taittuneena hatun lierin alla. Yksistä laseista saat siis kaksi kappaletta suurennuslaseja.
Jos haluat voit tietysti ostaa kalliit Armanit, Guccit tai Versacet ja esiintyä koskella tyylikkäänä.....

HAUENLEUKA : sähkökomponentteja myyvästä liikkeestä (Yleiselektroniikka tms) saa hauenleuka -tyyppisiä sähköjohtimien liittimiä. Myös muu pieni riittävän voimakas pyykkipoika -tyyppinen muu ripustin toimii, jos sen kiinnitysvoima on riittävä. Tällä linssi kiinnitetään hatun lieriin.

EPOKSILIIMAA (tai pikaliimaa), PIHDIT, VIILA

RAKENTAMINEN

Suojaa tarvittaessa linssi esim. maalarinteipillä rakentelun ajaksi, jotta siihen ei tule naarmuja tai liimatahroja! Katkaise silmälasien sankaosa n 2 cm mittaiseksi. Katkaise silmälasien linssejä yhdistävä nenä- ja tukikappaleet aivan linssin vierestä. Hio nämä katkaistut pinnat sileäksi viilalla.
Kiinnitä hauenleuka kiinni silmälasin sangantynkään. Hauenleukaa voi hieman lyhentää, jotta linssi mahtuu mahdollisimman suurelta osin lierin alle. Käytä (sidonta)lankaa ja epoksi- tai pikaliimaa. Laita hauenleuka oikein, niin että kiinnitämisen jälkeen saat linssin taivutettua luontevasti perhohatun lierin alle ja hauenleuka osoittaa siis linssistä "poispäin". Katso kuvaa!
Kiinnitä linssi perhohatun lippaan tai lieriin "paremman silmäsi" kohdalle. Taivuta linssi lierin alle, jolloin se ei häiritse. Kun sidot solmua, käännä linssi esiin! Käytän itse linssiä myös perhonsidonnassa, vaparakennuksessa (bambuvapa mitataan 0.01 mm tarkkuudella) ja muussakin askartelussa, kun tarvitaan tarkkuutta!


TAKAISIN KOTISIVULLE