SOLMUTTOMAN BAMBUVAVAN RAKENTAMINEN ns nodeless tekniikalla
© Tapani Salmi 2007

Eräät bamburakentajat maailmalla rakentavat solmuttomia (nodeless) vapoja ja kehuvat kovasti. Niiden sanotaan olevan myös jkv nopeampia toiminnaltaan. Solmuttomiin soveltuvia säleen paloja saa myös muutoin jäteosiksi jäävistä bambusalon pätkistä. Tikut lämpökäsitellään pätkinä, esim. keittiön paistinuunissa, joten varsinaista bambu-uuniakaan ei tarvita. Hankalaa säleiden solmukohtien oikaisua ei myöskään tarvita.

Siispä kokeilemaan:
Salosta sahataan solmut pois. Kannattaa ottaa jättää jkv etäisyyttä solmuun, sillä säleen loppuosaan jää muuten herkästi pieni kaarros, poissahattava pala on noin 3 cm.

Sitten halkomaan, riippuen siitä millaisen vavan ja osan tekee, voi tehdä melko vapaasti haluamaansa leveyttä, hukkaleveyksiä ei synny ja halkominen tietenkin tolkuttoman helppoa ja säleet eivät halkaistessa kapene tai levene.

Säleiden päihin höylätään viistoliimaukseen sopivat pintaa kohden poikittain viistot pinnat. Olen nähnyt kaltevuuden suosituksia 1:12 ylöspäin, esim 1:14.
Viistoliitoksen höyläystä varten tarvitaan yksinkertainen muotti, jigi, kaksi tukevaa lautaa/lankkua (vaahteraa, koivua jne), jotka yhdistetään vierekkäin sopivilla metallitapeilla niin, että etäisyyttä voi jkv säädellä. Oikeaa höyläyskulmaa varten ruuvasin toisen laudan sisäpintaan metallilistan tuohon haluttuun 1:14 kulmaan. Laitoin säleen kärkeä tukemaan vielä poikittaisen bambutapin, porasin sitä varten reiän aivan lautojen yläpintaan. Säle tulee siis vinoon lautojen väliin, tikun kärki jää aivan vähän poikkitukena olevan tapin päälle ja laudat puristetaan yhteen esim. höyläpenkillä, katso kuvaa!
Säleen höylääminen on näppärää ja nopeaa, 15-60 sek/pinta riippuen säleen leveydestä. Pitkä säle tehdään näistä tikuista niin, että joka toinen säle koostuu "oikeakätisistä" ja joka toinen "vasenkätisistä" liimasaumoista. Kun tehdään samaan säleeseen tulevia tikkuja, pidetään tikun pinta (enamel) Jigin lautojen välissä molempia päitä höylättäessä aina samalla puolella (esim oikealla), jolloin saadaan halutun pitkän säleen osat.
Pitkien säleiden kokoamisessa idea tietenkin se, että liimasaumat eivät tulisi aivan kohdakkain vaan limitettynä (staggering). Tämä on tehtävissä helposti tikkujen pituudet sopivasti valitsemalla.

Liimaaminen on helppoa kun sen osaa - itse asiassa siis tietenkin hankalin vaihe. Liimasin epoksilla. Olen nähnyt suositeltavan mm Titebond III liimaa, joka on yksikomponenttisena helpompi käyttää ja kovettuu nopeammin. Kyllä varmaan PU liimakin sopisi (Cascol puuliima 1809), jos puristusta on riittävästi, jotta liima ei pääse vaahtoamaan.
Liimaamiseen tarvitaan tosi iso määrä pieniä puristimia tms. Käytin itse kaikenlaisia, pieniä jousipuristimia (Biltema, ClasOhlsson), Ikean pyykkipoikia ja vaimon vanhat verhojen kiinnityspuristimet, jotka olivatkin yllättävän näppäriä.

Tärkeää: yhteen liimattavien peräkkäisten säleiden leveyden ja korkeuden pitäisi olla melko tarkkaan sama ja pinnat kohtisuoria, jotta puristimen toimivat hyvin ja tikkujen pinnat (erityisesti power fibers pinta) osuvat tarkalleen samalle tasolle. Tässä oli alussa ongelmia ja tässä huolimattomuus kostautuu - puristimet ei toimi ja liimaus hankalaa ja lopputulos irvistelee.
Säleiden liimauksen annetaan kuivua, liimaa voi raapia puukolla tms pois ja sitten höyläämään.

Solmuttoman säleen höylääminen on helppoa, kuten on luvattu. Säle on suora ja pysyy muotin pohjalla. Solmukohta ei väännä eikä tylsyvä höylän terä "jää kiinni" kovaa solmukohtaan. Liimasauman kohdilla ei yleensä ollut ongelmia, mutta ohut reuna kyllä muutaman kerran napsahti poikki ja saumaan tuli pieniä puutoksia lopulliseen liimasaumaan.

Suosittelen teknikkaa erityisesti, jos bambu-uunia ei ole. Lisäksi voin suositella, jos oikaisu kuumentamalla inhottaa ja jos ei halua tehdä säleiden liotusta, jolla osa ongelmia on ohitettavissa. Samoin lopullinen höylääminen on näin tehtynä nopeampaa.

Kestääkö viistoliimaukset? Saamme nähdä ensi kesänä! Muilla rakentajilla on kuulemma kestänyt!
Bambusäletikku asetettuna höyläysjigin lautojen väliin, niin että pois höylättävä osa on nähtävissä. Jigi on puristuksissa höyläpenkissä

Höylää sileäksi!

Valmiit viistopinnat.

Liimaukseen käytettyjä puristimia, pienet metalliset verhonkiinnityspuristimet (hauenleuat) ovat näppäriä. Pyykkipoikakin on päässyt hyötykäyttöön.

TAKAISIN KOTISIVULLE