Tee-se-itse: KOUKUNTEROITIN HIEKKAPAPERISTA
© Tapani Salmi 2002

Yksi parhaista neuvoista, jonka sain aloittaessani perhokalastusta oli: "Pidä koukut terävinä!"

Olenkin pitänyt jonkinlaista hiomakiveä tms aina mukanani. Jos perho on osunut kiveen tai pohjaan, testaan sen terävyyden sormen kynteen ja tarvittaessa teroitan kärkeä melko usein.

Bambuvapaa rakentaessa höylän terän on oltava erittäin terävä. Teroitus on kätevää suorittaa kiinnittämällä eri karkeutta (200 - 1000 -) olevia hiekkapaperin liuskoja esim. lasilevylle ja hiomalla terä niillä. Tästä sain idean tehdä koukunteroittimen hiekkapaperista.

MATERIAALI

HIEKKAPAPERIA : kaksi eri karkeutta olevaa liuskaa, esim karkeampi 320-400 ja hienompi 800-1000 karkeutta. Käytä kosteutta kestävää (wet, "waterproof", musta) hiekkapaperia, jotta se kestää myös kosteutta kalastaessa ja joella!

EPOKSILIIMAA : Ns pika-epoksi (SuperEpoksi) sopii erinomaisen hyvin

RAKENTAMINEN

Levitä tasainen kerros epoksiliimaa hiekkapaperien takapinnalle. Purista kahden levyn tai laudanpätkän väliin, anna kuivua 5 - 10 minuuttia. Epoksi papereiden välissä jäykistää teroittimen.
Leikkaa saksilla sopivan kokoisia liuskoja, esim. 1 x 10 cm. Yhdestä hiekkapaperiarkista saat yli 20 teroitusliuskaa itselle ja ystävillesi, tarvittaessa voit antaa myös vaimolle, tyttö- tai poikaystävälle kynsiviilaksi! Liuska on ohut ja sillä on helppo teroittaa pieniäkin koukkuja.
Pidä teroitusliuskaa aina mukana ja laita varakappale perholiivin taskuun kuivaan paikkaan. Kun paperi on kulunut, vaihda uusi tilalle!


TAKAISIN KOTISIVULLE