EPOKSILIIMAN PUNNITSEMINEN - Vavanrakentajan tarkkuusvaaka
© Tapani Salmi 2005

Epoksiliima ja -lakka sekoitetaan kahdesta komponentista. Sekoitussuhde voi olla 1:1, 1:2, 2:3 tai jotain muuta. Yleensä suhde annetaan painoyksikköinä. Erityisesti pienissä määrissä silmämäärinen arvio ja punnitseminen voi olla hankalaa. Aineita ei voi annostella edes tippoina, sillä tipatkin voivat olla aivan eri kokoisia ja painoisia, jos aineen juoksevuus on erilainen. Tarvitaan siis vaaka, jolla saadaan riittävä tarkkuus erikokoisille massoille. Tällä tasapainovaa'alla voi epoksin komponentit laittaa suoraan sekoitusastiaan.

Idea on tietenkin käyttää keinulautamaista tasapainoon perustuvaa mittausta. Tarvikkeet ovat yksinkertaiset: viivoitin tai jokin lista, pyöreä kynänpätkä tai vastaava, liiman sekoituskuppi, muutamia kolikoita tai muita keskenään samanpainoisia kappaleita.

Ota jonkinlainen lista tai viivoitin, olen käyttänyt 40-50 cm muovi- tai metalliviivoitinta. Teippaa sen alle mahdollisimman lähelle keskikohtaa ohut pyöreä akseli, esim pyöreä kynän pätkä, metallitankoa, tms. Tuloksena on keinulautamainen rakennelma.

Laita liimasekoituskuppi toiseen päähän ja jotain massaa "keinulaudan" toiseen päähän niin, että saat laudan tasapainoon. Liimakupin ja vastapainon voi teipata paikalleen, jotta ne eivät pääse liikkumaan

Valuta epoksin A komponenttia haluttu määrä kuppiin. Kuppi painuu alas.

Ota kolikko tai kolikkoja ja aseta ne viivottimen vastapuolelle sopivaan kohtaan viivoitinta niin, että tasapaino palautuu.

Sen jälkeen laita näiden kolikkojen päälle yhtä monta samanlaista kolikkoa lisää. Kolikkopää painuu alas ja liimakuppi nousee ylös.

Lisää epoksikomponenttia B niin paljon, että tasapaino palautuu. Näin A ja B komponenttia on tullut yhtä paljon.

Jos A:n ja B:n suhde on muu kuin 1:1, käytä vastaava määrä kolikoita. Esim suhde 2 : 3 : ensin A komponentti ja 2 kolikkoa, sitten 3 kolikkoa lisää ja B komponenttia niin että tasapaino palautuu.
Sekoita epoksi huolella. Jos käytät pikaepoksia, joka kuumenee herkästi ja kovettuu liian nopeasti, siirrä sekoitettu liima laakeaan astiaan tai muovilevylle ohueksi kerrokseksi, joka ei kuumene yhtä nopeasti.
Epoksit aiheuttavat herkästi allergisoitumista, ihon ja silmien kutinaa. On turvallisinta käyttää muovihanskoja tässä työssä!

TAKAISIN KOTISIVULLE