PERHOVAPA BAMBUSTA Bambuvavan rakentajan tietopankki © Tapani Salmi 2001-04

MITÄ TAITOJA JA EDELLYTYKSIÄ BAMBUVAVAN RAKENTAMINEN VAATII?

Jos olet rakentanut hiili- tai lasikuituisen perhovavan vapa-aihiosta (blank) tai rakennussarjasta (kit), olet jo hyvässä alussa. Jos olet harrastanut puutöitä, askartelua, lennokinrakentelua jne, olet jo pitkälllä. Jos olet puuhaillut sorvin tai jyrsimen kanssa, olet itse asiassa jo pidemmällä kuin minä!

Tarvitset työtilan (höyläpenkin tms) ja työkaluja, joista osan tulet rakentamaan itse. Perustyökaluluettelo ja työvaiheet on lueteltu näillä sivuilla. Osa materiaalin hankinnasta voi olla ongelmallista. Pienen porukan yhteisharrastuksena asiat sujuvat luontevammin. Aikanaan v 2003 Nettiin ilmaantunut Bamburakentaja -sivut edisti suomalaista bambuvaparakentamista. Apua saat myös suomalaisilta rakentajilta, esim Perhokalastajat.net ja näiden sivujen kautta. Kaikki ovat aloittaneet alusta ja tehneet virheitä, ja neuvoja siis löytyy. Aikaa menee työkalujen valmistamiseen, työtapojen oppimiseen, tarvikkeiden hankkimiseen ja itse rakentamiseenkin, aikaa ei kannata tässä tapauksessa laskea liian tarkkaan!

Mm. Tanskasta tai Englannista voi tilata bambuvapa-aihion tai rakennussarjan. Tanskalainen Carsten Jörgensen tekee vapoja traditionaaliseen tapaan käsin höyläämällä, hän myy myös todella korkealuokkaisia aihioita. ! http://www.daniaflyrods.com .
HiLevel myy bamburakennukseenkin sopivaa tavaraa: HiLevel .
Hyvälaatuisiksi on kehuttu myös Chapman Brosin aihioita, jotka valmistetaan koneellisemmin www.chapmanblanks.co.uk .
Edullisia rakennussarjojakin löytyy ainakin firmasta Norman-Agutters (laatu ilmeisesi huonompi) www.norman-agutters.co.uk/index.htm . Kotimaiset verkkokaupat (SP elektroniikka, Perhokolmio) jne ovat välittäneet ilmeisesti Kiinalaisa aihioita. Näistä voi rakentaa vavan ilman halkaisu-, höyläys- ja liimausvaiheita, mutta tämä ei tietenkään ole bambuvavan rakentamista vaan kokoamista. Perhokerhojen rakennuskursseilla (mm Kevin Rowland, Juha Jokinen) ovat useat tehneet ensimmäiset vapansa.
Erityisesti tulee mainita Pasi Sormunen ja Imatran seudun bamburakentajat ja Pasin kirja "Bambusälevavan rakennusopas"

ALKUSIVULLE
Miksi ihmeessä rakentaa bambuvapa?
Mistä saat lisätietoja?
Työkalut, työvaiheet ja rakentaminen