PERHOVAPA BAMBUSTA Bambuvavan rakentajan tietopankki © Tapani Salmi 2001-18

MIKSI IHMEESSÄ RAKENTAA BAMBUVAPA PERHOKALASTUKSEEN?


Rakentelin talvella 2000/01/02/03 toistakymmentä erilaista bambu perhovapaa ja keräsin samalla tietoja työkaluista, -tavoista, tarvikkeista, saatavilla olevasta informaatiosta jne. Näiden sivujen tarkoitus on antaa perustiedot asiasta kiinnostuneelle, mutta pelkästään näiden sivujen avulla vavan rakentaminen ei vielä kokonaan onnistu. Lukeminen säästää kuitenkin muutaman tunnin aikaa ja ehkä rahaakin, mikäli Sinäkin jäät rakentamiskoukkuun kuten minulle kävi...
Seuraavina vuosina opettelin tekemään erilaisia modifikaatioita ja malleja, kahden käden vapoja, neljä, viisi ja kolmesäleisiä vapoja jne. Näistä on tarinoita kotisivullani.
Sivut sisältävät suositeltavia rakennustapoja, työkaluja, materiaaleja ja hankintaosoitteita, tietolähteitä ja - yhteyksiä, englanninkielistä bambuvapasanastoa, omia kokemuksiani rakentelusta ja suomalaistenkin osaajien yhteystietoja. Viime vuosina Internetiin on tullut tavattoman paljon hyvää tietoa rakentamisesta, mutta tässä yritä kertoa perusasiat suomeksi.

Kaikki perhokalastusta tosissaan harrastavat "tietävät", että bambuvapa on arvokas mutta auttamattomasti vanhentunut raskas ja vaikeasti hoidettava kapistus, jota ei järkisyillä voi perustella. Kaikki tietävät, että uudet kevyet ja nopeat vapamateriaalit ovat syrjäyttäneet bambun kuten auto hevosen...
MUTTA TODELLISUUDESSA:
bambu on vapamateriaalina erittäin hyvä, miellyttävästi toimiva, bambun perinteistä mitään puhumattakaan. Bambuvapa on useissa tilanteissa (mm. rullausheitto) heitto-ominaisuuksiltaan erinomainen. Bambuvapa soveltuu usein 2 tai jopa 3 eri painoluokan siimalle, esimerkiksi tuulessa raskaampi siima ja pintaperhokalastukseen kevyempi.
Nykyisillä menetelmillä, mittaustarkkuudella, liimoilla, lakoilla jne voidaan rakentaa todella hyviä vapoja. Jo pelkästään bambuvavan rakentaminen käsityökaluilla on haastava ja erittäin antoisa harrastus, jossa oppii todella monipuolisia käden taitoja: mm. puun (bambu on kylläkin ruokoa!) höylääminen 5/100 mm (siis viisi sadasosamillimetriä) tarkkuuteen on erikoinen kokemus. Itsetehdyn vavan kanssa koskella hymy on herkässä ilman ennätyskalojakin, heittäminen ja kalastus nautinnollista ja paineet kaukana... Ensimmäisen bambuvapani valmistuttua keväällä 2001 en ole itse asiassa käyttänyt lainkaan vanhoja Hardya, Scottia tai Sageani! Viimeiset vuodet olen yrittänyt saada aikaan kahden käden vapaa, jolla pärjää uppokärjen ja putkiperhojen kanssa.
Jos olet perhokalastusta harrastava ja pidät puutöistä, askartelusta, työkaluista jne (siis tyypillinen suomalainen) olet samalla mahdollinen bambuvaparakentaja!
Suosittelen lämpimästi!

ALKUSIVULLE
Mitä taitoja ja edellytyksiä bambuvavan rakentaminen vaatii?
Mistä saat lisätietoja?
Työkalut, työvaiheet ja rakentaminen